vytvarne-potreby-ao.cz

Evoluce všeho – Jak malé změny přetvářejí svět – Ridley Matt

Tento neodolatelný kus Evoluce všeho - Jak malé změny přetvářejí svět - Ridley Matt od odblíbeného výrobce Sevt jednoduše získáte na našich stránkách teď skutečně výhodně! Akční cena již od 399 Kč.
EAN: 9788073638863
Evoluce všeho - Jak malé změny přetvářejí svět - Ridley Matt
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
399

Ve své nejnovější knize podnikl slavný biolog Matt Ridley frontální útok na všeobecně rozšířenou představu, že všechny důležité změny ve společnosti jsou naplánovány a řízeny odněkud shora. Na řadě příkladů z mnoha zákoutí vesmíru i lidského světa podrobně dokládá, že vše je naopak prostoupeno nikým neplánovanou a neřízenou evolucí, která je zdrojem a motorem každé významné změny v přírodě i ve společnosti.

Nové věci vznikají spontánně, v drobných a postupných přírůstcích, metodou pokusu a omylu – každý vývoj je nějakou verzí biologického principu přirozeného výběru, ať jde o jazyk, trhy, vynálezy, morálku, náboženství nebo internet. Většina lidského světa tedy není výsledkem žádného záměru, ale výsledkem vzájemných interakcí mezi nekoordinovanými činy milionů lidí.
Ridley myšlenku primární role evoluce podepírá mnoha doklady z vědy, techniky, ekonomiky, historie, vývojové psychologie, politiky nebo filozofie. Provokativně dokazuje, že nejdůležitější věci, události a trendy vznikly zdola, byť jsme si na ně zvykli pohlížet jako na něco předem naplánovaného. Průmyslová revoluce, mobilní telefony, vzestup Číny – nic z toho se nezrodilo podle něčího projektu, ale vyvinulo se zdola, evolucí. To je ta rozhodující síla, která formuje naši kulturu, naše technologie i naše mysli.