vytvarne-potreby-ao.cz

K čemu je dobrá válka? – Konflikty a pokrok civilizace – Morris Ian

Neodolatelný kus K čemu je dobrá válka? - Konflikty a pokrok civilizace - Morris Ian od populární značky Sevt snadno můžete pořídit nyní za výprodejovou cenu. Ceny od 599 Kč.
EAN: 9788073637644
K čemu je dobrá válka? - Konflikty a pokrok civilizace - Morris Ian
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
599

Renomovaný historik a archeolog Ian Morris v této knize vypráví hrůzný, ale fascinující příběh patnácti tisíc let válek a dochází k překvapivému závěru: války zajistily lidstvu více bezpečí a bohatství.

Na základě výzkumů z oblasti kulturní historie, archeologie i biologie ukazuje, že v době kamenné žili lidé v malých, ustavičně se svářících společnostech a měli deseti až dvacetiprocentní šanci, že zahynou násilnou smrtí. Oproti tomu ve 20. století zemřela násilnou smrtí ani ne jedna osoba ze sta (a to navzdory oběma světovým válkám včetně Verdunu, holokaustu a Hirošimy). Vysvětlení spočívá v tom, že jedině válka je schopna vytvořit větší a složitější společnosti s vládami, které vymýtí vnitřní násilí.

Autor mapuje historii válek, toho největšího paradoxu dějin, od pravěku až k robotickým střetům blízké budoucnosti. Následujících několik desetiletí se může stát nejnebezpečnějším obdobím lidské existence, ale pokud tuto dobu přežijeme, možná se konečně naplní starý sen o světě věčného míru.