vytvarne-potreby-ao.cz

Kopat do žuly motykou – Rozhovory s Michaelem Hauserem – Hauser Michael

Tento nejprodávanější kus Kopat do žuly motykou - Rozhovory s Michaelem Hauserem - Hauser Michael od kvalitní značky Sevt jednoduše získáte tady a teď právě ve výprodejové akci. Teď v akci 219 Kč.
EAN: 9788087950104
Kopat do žuly motykou - Rozhovory s Michaelem Hauserem - Hauser Michael
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
219

Kniha rozhovorů s filosofem Michaelem Hauserem se zabývá závažnými otázkami naší doby, ve které se vyhrocují rozpory současného socioekonomického a kulturního systému. Rozhovory, vznikající mezi lety 2007 a 2014, jsou svědectvím o nesnadném narušování různých podob dogmatismu a ideologických příběhů, podle nichž se kapitalismus jeví jako přirozený řád společenského světa a postmodernismus představuje poslední kapitolu kulturních dějin. Pokusy o radikální kritiku a formulaci alternativ v podobě emancipačních projektů (komunismus) jsou stále vnímány jako nebezpečné a scestné, anebo jako donkichotské kopání motykou do žuly. Přestože jsme svědky postupného vyčerpávání postmoderních podnětů, k nástupu nové myšlenkové a kulturní konfigurace dosud nedošlo a nevidíme ani její určitější obrysy či jasné pojmy.

Michael Hauser (nar. 1972) je filosof působící ve Filosofickém ústavu AV ČR a na Univerzitě Karlově v Praze. Je autorem odborných studií, esejů a politické publicistiky. Ústředním téma tem jeho myšlení je filosofická kritika postmodernismu a kapitalismu v éře globalizace, přičemž podněty nachází u autorů Frankfurtské školy, Fredrica Jamesona a představitelů postmarxismu. Věnuje se dílu Theodora W. Adorna, Alaina Badioua či Slavoje Žižka, z českých filosofů reflektoval podněty Karla Kosíka a Milana Machovce. Spolupracoval či spolupracuje s Deníkem Referendum a serverem A2larm. Dosud vydal mimo jiné tyto publikace: Adorno: moderna a negativita (Praha, Filosofia
2005), Prolegomena k filosofii současnosti (Praha, Filosofia 2007), Cesty z postmodernismu. Filosofická reflexe doby přechodu (Praha, Filosofia 2012) a Kapitalismus jako zombie neboli Proč žijeme ve světě přízraků (Praha, Rybka Publishers 2012) a je rovněž autorem knihy rozhovorů se Slavojem Žižkem Humanismus nestačí (Praha, Filosofia 2008).