vytvarne-potreby-ao.cz

Měl sílu a byl bouřlivák… – mistr svět – Gajdošová Ivana

Tento akční a ve slevě výrobek Měl sílu a byl bouřlivák... - mistr svět - Gajdošová Ivana značky Sevt naleznete u nás opravdu výhodně. Akční cena od 399 Kč.
EAN: 9788086402192
Měl sílu a byl bouřlivák... - mistr svět - Gajdošová Ivana
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
399

Prof. Jan Gajdoš byl vynikající sokolský gymnasta, mistr světa, olympionik, bojovník proti fašismu, středoškolský učitel a cvičitel. Byl významným a stálým členem reprezentačního družstva Sokola a Československé republiky v letech 1925 – 1940. Byl to člověk přímý, čestný, rovný a statečný, právě takový, jaké formoval Sokol za tzv. první republiky. Absolvoval stovky utkání v nářaďovém tělocviku v mezisokolských a mezistátních závodech. Opakovaně reprezentoval Českou obec sokolskou i Československou republiku v různých mezinárodních soutěžích a mistrovstvích světa. Zúčastnil se dvou letních olympijských her a v Amsterodamu v roce 1928 získal se svým družstvem stříbrnou medaili. V roce 1929 působil po dobu jednoho roku v Sokole Plzeň Chicago v USA. Jako závodník se umístil v jednotlivcích v rámci II. amerického sokolského sletu na 1. místě. Působil navíc jako cvičitel a pro muže napsal sletovou skladbu, a v rámci svého vystoupení se muži umístili rovněž na 1. místě. Do USA se vrátil společně s největší dosud konanou výpravou ČOS v roce 1933.

Vrcholem jeho sportovní kariéry bylo Mistrovství světa konané při příležitosti X. všesokolského sletu v Praze v roce 1938. Zde se stal trojnásobným mistrem světa. Po okupaci se zapojil do odbojové činnosti v rámci sokolské odbojové skupiny „Jindra“ , kdy byl vedoucím odnože této skupiny v Brně-Židenicích. Počátkem roku 1944 byl gestapem zatčen a uvězněn až do května 1945 po osvobození postupující frontou. Bohužel na následky nacistického mučení a věznění umírá na podzim roku 1945 ve svých 42 letech.

Tyto a spoustu dalších informací a postřehů o jeho životě, včetně osobního obsahuje monografie o prof. Janu Gajdošovi. Zvláštnost tohoto díla tkví zejména v tom, že obsahuje veliké množství obrazového, dosud nikdy nepublikovaného materiálu, osobní vzpomínky a zážitky ať již zemřelých nebo dosud žijících současníků prof. Gajdoše, a zejména pak jeho osobní postřehy a zážitky, uložené ve formě osobnících zápisků a deníků, které tak poprvé spatřují světlo světa. Kniha je průběžně obohacena velkým množstvím autentických dobových fotografií, které dokumentují a přibližují čtenáři životopisný příběh hlavní postavy. Verše moravského básníka Jana Skácela umocňují a zkrášlují čtenářský zážitek. Autorka věnovala této knize osm roků, zejména bádání jak v sokolských, tak i ve státních a městských archivech. Je to první ucelená publikace o tomto vynikajícím sokolském sportovci.