vytvarne-potreby-ao.cz

Moskva, čtvrtý Řím – Stalinismus, kosmopolitanismus a vývoj sovětské kultury1931-1941 – Clarková Katerina

Unikátní a oblíbený produkt Moskva, čtvrtý Řím - Stalinismus, kosmopolitanismus a vývoj sovětské kultury1931-1941 - Clarková Katerina od známé společnosti Sevt naleznete teď ve slevě! Nabídka již od 595 Kč.
EAN: 9788020025890
Moskva
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
595

Na začátku 16. století prohlásil mnich Filofej Moskvu za „třetí Řím“. Pro intelektuály a umělce byla ve třicátých letech 20. století kosmopolitním centrem sekulárního osvícenství. Clarková popisuje a interpretuje kulturní dějiny Moskvy ve třicátých letech a prostřednictvím díla Sergeje Ejzenštejna, Sergeje Treťjakova, Michaila Kolcova a Ilji Erenburga přibližuje čtenáři jedinečnou atmosféru období poznamenaného stalinismem a čistkami.

Podle Clarkové je toto desetiletí klíčovým obdobím prehistorie pojmů, jako je transnacionalismus, kosmopolitismus a světová literatura. Autorka předestírá polemický a politický kontext pro porozumění kanonickým dílům autorů, jako je Brecht, Benjamin, Lukács a Bachtin.

Moskva, čtvrtý Řím prolamuje intelektuální železnou oponu, která obklopuje kulturní dějiny stalinistického Ruska, a rozšiřuje interpretační rámec o významné kontakty tehdejších kulturních představitelů se západním intelektuály a trendy. Zapojení málo probádaného mezinárodního rozměru do interpretace sovětské kultury přispívá k lepšímu pochopení světově významné úlohy stalinské Moskvy.