vytvarne-potreby-ao.cz

Opilci, falešní hráči a mlsní žrouti aneb ze života našich předků – Toufar Pavel – 14,7×21,6

Oblíbený a akční produkt Opilci, falešní hráči a mlsní žrouti aneb ze života našich předků - Toufar Pavel - 14,7x21,6 od populárního výrobce Sevt naleznete u nás právě skutečně výhodně! Teď v akci 239 Kč.
EAN: 9788086231464
Opilci
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
239

V0133971
Také naši předkové holdovali všelijakým radovánkám, nad kterými doboví mravokárci lomili rukama a psali o nich odsuzující texty. Svědčí o tom zápisky z knihy pijáckého bratrstva Petra Voka z Rožmberka, ale i četné záznamy v dávných kronikách o bohatýrských pitkách v šlechtických kruzích i mezi prostými lidmi.
Především konec 16. a začátek 17. století přinesl učiněný rozkvět hodování, nazývaného mravokárci vzhledem k množství jídla i počtu porcí zcela výstižně obžerstvím (k čemu asi sloužily kamenné žlábky pod okny hodovních síní?). K hojnosti jídla patřila i hojnost pití. Už za časů knížete sv. Václava se v Čechách popíjela medovina, kterou však z hodovních síní, hostinců, krčem i nuzných putyk brzy vytlačilo víno a pivo. Z jižních krajů pak přišla do Čech i pálenka.
Přemíra alkoholu podněcovala nejen vášně, ale také touhu po zbohatnutí, takže nastávaly učiněné žně podvodníkům falešným hrám s kostkami i kartami, které se rozmohly tak, že bývaly zakazovány městskými právy i samotným panovníkem.
Výlet do dávné minulosti zcela jistě vyvolá na našich tvářích chápavý úsměv, protože popisované hříchy přečkaly celá staletí až do dneška. Začtěte se do nejnovější knihy jednoho z nejvydávanějších a nejčtenějších českých autorů literatury faktu současnosti, s jehož dalšími čtenářsky oblíbenými knihami se můžete seznámit v produkci nakladatelství Start.