vytvarne-potreby-ao.cz

Tajemné stezky – Chřiby Strážci středního Pomoraví – Jilík Jiří, Žižlavský Bořek,

Tento nejprodávanější výrobek Tajemné stezky - Chřiby Strážci středního Pomoraví - Jilík Jiří, Žižlavský Bořek, od kvalitní značky Sevt snadno můžete sehnat právě zde v akci! Teď za akční cenu 299 Kč.
EAN: 9788087866214
Tajemné stezky - Chřiby Strážci středního Pomoraví - Jilík Jiří
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
299

Vydejte se s námi na jihovýchodní Moravu na hranici dvou národopisných regionů – Hané a Slovácka, které od sebe odděluje pohoří Chřiby. Není sice rozsáhlé a navenek vypadá poklidně a smírně, neboť četné dramatické příběhy vepsané historií do jeho tváře dávno zastiňují stoleté bučiny. Přitom stěží nalezneme v naší historické literatuře častěji skloňované slovo než Velehrad, považovaný od středověku až do počátku 20. století za hlavní město Velkomoravské říše, sídlo moravských králů i rezidenci soluňských bratří sv. Cyrila a Metoděje. Avšak lidé vstupovali do těchto míst již za pravěku, neboť podél řeky Moravy, jíž je pohoří strážcem, vedla proslulá jantarová stezka.

Pojďme se tedy spolu s autory Jiřím Jilíkem a Bořkem Žižlavským projít po valech výšinných hradisek na Holém kopci či na Brdu, obdivujme zlatý solid byzantského císaře Teofila nalezený na hoře sv. Klimenta, zapátrejme ve zříceninách hradů Cimburku a stříleckého hradu po vstupu po podzemních chodeb a v mohylovém poli na Tabarkách po zlaté rakvi krále Belly. Budeme-li pozorní, možná zahlédneme na cimbuří hradu Buchlova řasnatý šat černé paní, která ohlašovala tragickou událost v rodině majitelů, a v temném zákoutí jeskyně na Budačině třpyt zbojnického pokladu.