vytvarne-potreby-ao.cz

Ústecké vítězství – Roček František

Kvalitní a velmi žádaný výrobek Ústecké vítězství - Roček František od značky Sevt jednoduše můžete získat na našich stránkách teď levně. Nabídka již od 299 Kč.
EAN: 9788087624241
Ústecké vítězství - Roček František
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
299

Třetí a poslední díl trilogie o dějinných událostech v Sudetech Ústecké vítezství navazuje na předchozí knihy Ústecká štvanice a Ústecký mír. Popisuje vyvrcholení druhé světové války ve středu Evropy – neboť válka zde skončila až v roce 1948. V květnu 1945 uhasly pouze klasické armádní operace. Následovala invaze Revolučních (čili „Rabovacích“) gard do pohraničí, vyčišťovací operace vůči nacistickým funkcionářům, jejich soustředění v internačních táborech, konfiskace německého majetku a jeho předání do správy českému obyvatelstvu, což vedlo k velkým ztrátám původně německého majetku tzv. „zašantročením“.
Zároveň probíhaly dvě vlny vystěhování Němců z Československa do rozbombardované německé říše: v pozdním létě 1945 neoficiálně a v roce 1946 oficiálně v rámci Postupimské dohody. Souběžně s tím probíhala v Československu vnitrostátní válka mezi politickými stranami a tiché vytěsňování židů z jejich poválečných majetkových nároků. Zároveň vůči nim sílila nedůvěra – zvláště pokud to byli Rusíni. V knize Ústecké vítězství je toto vše popisováno v rozmezí let 1946–1948 v rámci příhraničního ústeckého okresu.
Kniha končí skutečným vítězstvím. Protože v únoru 1948 začala poslední etapa války – převrat. Komunisté z rozhodovacích struktur odstranili tzv. sympatizanty západu. Konečně byla prosovětským režimem obsazena na československé straně také západoněmecká a rakouská hranice. Teprve v tom okamžiku bylo dokončeno obsazení střední Evropy sovětskou armádou v oblasti Československa. Přestože sovětská armáda v Československu v roce 1948 aktivně nepůsobila, měla zde Gottwaldovy pomocníky. Jenže i ti nakonec Stalina zklamali svou polovičatou nedokonalostí…
Také o knize Ústecké vítězství platí, že většina historických informací z této pohnuté doby je zde publikována poprvé. V obrazové příloze je vůbec poprvé zveřejněn kompletní jmenný seznam členů Osadní milice v ústeckém okrese. Naprosto poprvé jsou rovněž v knize uvedeny informace o údajném nacistickém utajeném depozitu v kopcích nad Velkým Březnem na Ústecku. Měly tam potají skončit na sklonku války bedny do tajně připravené štoly. V knize jsou poprvé uveřejněny veškeré dostupné informace, včetně hodnocení jejich pravděpodobné hodnověrnosti.