vytvarne-potreby-ao.cz

Ztraceni na Everestu – Příběh jednoho velkého zapomenutého prvenství – Vranka Milan

Kvalitní a velmi žádaný výrobek Ztraceni na Everestu - Příběh jednoho velkého zapomenutého prvenství - Vranka Milan od populárního výrobce Sevt snadno najdete zde skutečně levně! Právě lze objednat jen za 288 Kč.
EAN: 9788074629754
Ztraceni na Everestu - Příběh jednoho velkého zapomenutého prvenství - Vranka Milan
Ověřit dostupnost
Značka: Sevt
288

Když v roce 1975 velká britská expedice dosáhla expedičním stylem s použitím kyslíkových bomb, velkého množství materiálu a s pomocí šerpů v těžké jihozápadní stěně vrcholu Mount Everestu, její vedoucí Chris Bonington prohlásil: „Vylézt tuto cestu alpským stylem je nereálné!“ A výzva byla na světě.

Psal se 17. říjen 1988. Čtveřice špičkových slovenských horolezců Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just přelezla jihozápadní stěnu Mount Everestu až na Jižní vrchol alpským stylem. Just potom sám vystoupil i na hlavní vrchol. Světový výkon z kategorie přelomových! Při sestupu však všichni zůstali nezvěstní…

Autor Milan Vranka se s odstupem více než dvaceti let od tragédie ponořil do starých novinových článků, dopisů z expedice, expedičních deníků a přepisů vysílačkové komunikace a převyprávěl celý dramatický příběh. Příběh o jednom obrovském himalájském snu a ještě větší tragédii. Kde jsou jejich hroby, už se asi nikdy nedozvíme. To však neznamená, že na ně lidé zapomněli. Kniha Ztraceni na Everestu je jednou ze vzpomínek. Zachycuje je na jejich poslední akci takové, jací opravdu byli. Autor v závěru knihy představuje každého ze čtveřice horolezců i očima jejich rodinných příslušníků, přátel a spolulezců.