vytvarne-potreby-ao.cz

Matematické minutovky 1.r. 1. díl – Mikulenková Hana

Kvalitní a žádaný kus Matematické minutovky 1.r. 1. díl - Mikulenková Hana od oblíbené značky PRODOS spol. s r.o. jednoduše získáte tady levně. Ceny od 41 Kč.
EAN: 9788072302543
Matematické minutovky 1.r. 1. díl - Mikulenková Hana

Nové učebnice matematiky pro první stupeň ZŠ, které vycházejí letos v rámci edice Modrá řada, jsou koncepčně podobné „modrým“ učebnicím češtiny. Ne snad, že by vyprávěly příběh – příběhů je už v češtinách dost a dost. Ale jsou komponovány podle sezónního principu a tematicky laděny tak, aby nahrávaly i jiným oblastem výuky než jen matematice samotné. Jsou koncipované jako intenzivně integrující.
Děti vždy počítají předměty v rámci tématu, tj. uceleného celku vztahů (Pohádky, Pečujeme o své zdraví, Na poště, Ve škole atp.) a řeší příklady, které tyto vztahy rozehrávají.

Například:

Sčítání a odčítání v oboru do osmi: Pečujeme o své zdraví? Co je zdravé? Ovoce a zelenina. Počítáme, kolik hrušek a jablek se vejde do kompotové sklenice. Zdraví prospívá sport. Zopakujeme si psaní číslic tím, že očíslujeme osm předkreslených fotbalistických dresů, které se suší před klubovnou. Pan správce má totiž velké praní: kolik dresů je právě v pračce (obr.)? Jezdíte rádi na hory? Kolik běžkařských stezek je na obrázku (obr. stezek osazených číselnými řetězci)? Děti dále musí podle doplněných a vynechaných čísel a znamének v řetězcích vypočítat délku lyžařovy túry. Atd.

Snahou autorů je zde tedy jednoznačně to, aby děti už od počátku přirozeně nabyly vědomí, že díky matematice si lze něco „spočítat“; ne tedy pouze správně uspořádat vztahy mezi abstraktními čísly či v horším případě dokonce pouze konkrétními symboly číslic. Už od počátků se předvádějí situace, ve kterých je výpočet nutný pro správné rozhodnutí o dalších krocích či pro správné pochopení situace samotné. Navíc se dětem matematika představuje jako obor veskrze praktický, aplikovaný. Úkoly jsou přehledně označeny funkčními grafickými značkami (květina, sluníčko, psací pero), umožňujícími snadnou orientaci na stránce. Témata jsou pro pedagoga drobným písmem komentována v zápatí stránky.
Pracujete-li se zevrubnou Příručkou k vyučování čtení, psaní a literatuře v prvním ročníku základní školy, jistě oceníte, že podobnou „kuchařku“ připravuje PaedDr. Mikulenková i pro matematiku na prvním stupni.